top of page

U Paňmámy na Blatinách. Vyrazte za skvělým

jídlem, designem i koňmi

Když si někdo říká Paňmáma, a dokonce se tak i podepisuje, vzbudí to lehké podezření, ale i zvědavost.

Když se navíc člověk posléze dozví, že tohle jméno vymyslel jeden z pěti nejbohatších Čechů, že další ze žebříčku Forbesu si tam podávají kliku, že za plotnou se střídá celá rodina, že je to místo, kde i lišky si dávají dobrou noc maximálně mezi sebou a že zdejší kuchyně má zvuk, co zní v Brně i v Praze, chcete se tam vypravit.

Ještě vás možná malinko zbrzdí fakt, že se to jmenuje Statek Blatiny, což kavárenského povaleče z velkoměsta může odradit neskrývanou rustikalitou, ale vyrazíte – a uděláte sakra dobře. Tak nejdřív, kam vlastně vyrazíte a kde to je.

 

Dvě a půl hodiny od Prahy, o hodinu méně z Brna, uprostřed malebných kopců Žďárských vrchů a Vysočiny, leží ještě malebnější obec Blatiny. Už ta cesta klikatými silničkami je uklidňující a Blatiny jsou tak překvapivě klidné a pěkné, že se sem člověk bude chtít vracet.

Kdyby takhle upraveně vypadaly všechny vesnice v Česku, Rakušanům by závistí a překvapením spadly kšandyz lederhósen. Ty kopečky kolem vás samozřejmě neposadí na zadek jako Alpy, ale, řečeno s klasikem, rozhodně vás dojmou a vyzvou na nenáročný výlet.

Blatiny mají vlastní pražírnu kafe, pěknou hospodu, opravené domy, stavební uzávěru a taky mezi majiteli nemovitostí jednoho miliardáře. A teď, kdo tedy Statek Blatiny postavil a kdo mu dává duši. Tenhle objekt, ač se jmenuje, jak se jmenuje, naštěstí nesází na vesnický kýč s chomouty a tak a patří Radovanu Vítkovi a jeho CPI Hotels.

 

Sám Vítek tu má vlastní chalupu, kam léta jezdí a kde taky našel duše, které tenhle krásný hotel s výtečnou kuchyní oživily. To bylo tak… V Blatinách je hostinec U Kosků, který v roce 2015 převzali Marcela Teplá a její syn Jan, o zázemí se staral otec Jiří.

Jan se zkušenostmi třeba z restaurace luxusního pražského hotelu U Zlaté studně, Marcela s praxí jenom od domácí plotny stvořili z hospody, kde se servírovala maximálně tlačenka, místo, kde najednou byly ubrusy na stolech, vkusný interiér a porcelán a na lístku čtyři jídla. Do hostince nainvestovali přes milion korun a najednou se tu netrhly dveře.

Často se tu stavoval právě i Radovan Vítek, to on vymyslel pro Marcelu přezdívku Paňmáma a společně vymysleli, že přestavějí zdejší statek na něco lepšího a Jan, Marcela a Jiří ho budou provozovat. První zvonění tu na Statku bylo po Vánocích 2020, ale hned 13. března 2021 všechno zavřel covid. Takže letos je to vlastně první opravdová sezona.

Takže a teď se dostáváme k tomu, co tu můžete čekat. Statek je opraven velkoryse a s vkusem, který mu naordinoval designér a grafik Oto Bláha. Uprostřed luk a pastvin se skví bílý objekt s kulatou střechou a uvnitř velká krásná restaurace, pět pokojů, čtyři apartmány a pro hotelové hosty sauna, lounge a čítárna…

 

K hotelu patří jízdárna a jezdecká akademie, koně se pasou všude kolem, a i když se vám nechce do sedla, perfektně to dotváří krásu tohohle místa. Paňmáma s Honzou pozvedli kuchyni od Kosků evidentně ještě o stupeň výš.

K snídani dostanete skvělá míchaná vajíčka, k obědu si můžete dát žemlovku s jablky a se skořicí, ale nadto si tu pochutnáte na jídlech, která jsou skoro na hranici fine dinningu a neuvěříte, že je vaří někdo, kdo dřív pořádal golfové turnaje a učil se vařit jenom doma a sekunduje jí manžel – někdejší špičkový závodník na běžkách…

Suroviny se shánějí všude v okolí a to si pomalu zvyká, že má v Blatinách špičkový malý penzion-hotel, který sem láká hosty z Brna i Prahy, kteří už vyzkoušeli ledacos. Tady, uprostřed Žďárských vrchů, najdou klid, domácí atmosféru, vkus, skvělou obsluhu a služby a Paňmámu, která vaří jako chef z Michelina.

Najdou pohodlné ubytování, výhledy za milion korun, najdou prostor. Statek Blatiny je místo, kde člověk prostě najde novou energii a krásu.

pan Petr Šimůnek / FORBES červen 2022

bottom of page