top of page

SUSTAINABILITY

RESPECT. EFFORT. RENEWAL.

At the Blatiny Statek we try to respect the surrounding unspoilt nature of the Žďár Hills Protected Landscape Area and we have taken some steps to improve the sustainability of local nature and culture.

 

To give you a better idea, we have selected some of the steps we have already taken.

And of course there are many more, such as our biotope, where not only our guests seek refuge in summer, but also for example green leap frogs etc.

 

We care about the place where we live and where you come back to.

řezání dřeva
řezání dřeva

... pro vytápění společenských prostor našeho hotelu využíváme v maximální možné míře zdroje tepla na dřevo, které pochází z kůrovcové těžby v naší lokalitě.

Pro vytápění pokojů

používáme nejmodernější

nízkoenergetické plynové kotle

HEAT SOURCE

Sýr
Sýr

Local
products

... naší prioritou je kvalitní, a nejlépe lokální, vstupní surovina.

A daří se nám místní dodavatele získat, ať už jsou to brambory ze Samotína, sýry od ekozemědělce z Kadova, uzený z Fryšavy, drůběž od Litomyšle, ale také piliny na podestýlku od Nového Města na Moravě atd. ...

Skleněná kresba
Skleněná kresba

... nejen příroda, ale i kulturní dědictví je s naším krajem spojeno.

Malíři a skláři proslavili náš kraj a u nás na Statku Blatiny

se můžete občas setkat

s výstavou dodnes působících umělců, ať už malířů, tak také sklářů.

Rádi také hostům doporučíme tipy na výlet.

local culture

Králičí
Králičí

Na Statku Blatiny se staráme o více než 25 ha luk a pastvin,

na kterých se snažíme zachovávat tradiční postupy bez použití průmyslových hnojiv. Naše pastviny se tak opět staly domovem zajíců, srn, lišek, ale také vzácných plazů a ptáků. Tato zvěř často zavítává až za brány našeho areálu, kde mají v případě potřeby dokrmovací místa.

traditional
farming

DSC_0154.jpg
DSC_0154.jpg

length of stay

Od jara 2024 

jsme pro Vás připravili speciální nabídku pro pobyty na 3 a více nocí.

Jsme přesvědčeni, že maximalizování délky pobytu

je správným krokem k udržitelnosti v mnoha ohledech, především pak ve snížení zdrojů potřebných ke každému příjezdu hostů.

nezkušený, recyklovat, znak
nezkušený, recyklovat, znak

... v neposlední řadě

klademe důraz na odpadové hospodářství. V naší restauraci a hotelu jsme omezili používání jednorázových obalů, na pokojích jsme zavedli pumpičky na kosmetiku, které jsou ve 100% rozložitelných obalech,

apod.

waste management

bottom of page