top of page

UDRŽITELNOST

RESPEKT. SNAHA. OBNOVA.

Na Statku Blatiny se snažíme respektovat okolní panenskou přírodu CHKO Žďárské vrchy a učinili jsme některé kroky pro lepší udržitelnost místní přírody a místní kultury.

 

Pro Vaši lepší představu jsme pro Vás vybrali některé z kroků, které jsme již podnikli.

A je toho samozřejmě mnohem více, jako např. náš biotop, kde nehledají v létě útočiště pouze naši hosté, ale také například skokani zelení apod.

Záleží nám na místě, kde žijeme a kam se vracíte.

řezání dřeva
řezání dřeva

... pro vytápění společenských prostor našeho hotelu využíváme v maximální možné míře zdroje tepla na dřevo, které pochází z kůrovcové těžby v naší lokalitě.

Pro vytápění pokojů

používáme nejmodernější

nízkoenergetické plynové kotle

ZDROJ TEPLA

Sýr
Sýr

lokální
produkty

... naší prioritou je kvalitní, a nejlépe lokální, vstupní surovina.

A daří se nám místní dodavatele získat, ať už jsou to brambory ze Samotína, sýry od ekozemědělce z Kadova, uzený z Fryšavy, drůběž od Litomyšle, ale také piliny na podestýlku od Nového Města na Moravě atd. ...

Skleněná kresba
Skleněná kresba

... nejen příroda, ale i kulturní dědictví je s naším krajem spojeno.

Malíři a skláři proslavili náš kraj a u nás na Statku Blatiny

se můžete občas setkat

s výstavou dodnes působících umělců, ať už malířů, tak také sklářů.

Rádi také hostům doporučíme tipy na výlet.

místní kultura

Králičí
Králičí

Na Statku Blatiny se staráme o více než 25 ha luk a pastvin,

na kterých se snažíme zachovávat tradiční postupy bez použití průmyslových hnojiv. Naše pastviny se tak opět staly domovem zajíců, srn, lišek, ale také vzácných plazů a ptáků. Tato zvěř často zavítává až za brány našeho areálu, kde mají v případě potřeby dokrmovací místa.

tradiční
hospodaření

DSC_0154.jpg
DSC_0154.jpg

délka pobytu

Od jara 2024 

jsme pro Vás připravili speciální nabídku pro pobyty na 3 a více nocí.

Jsme přesvědčeni, že maximalizování délky pobytu

je správným krokem k udržitelnosti v mnoha ohledech, především pak ve snížení zdrojů potřebných ke každému příjezdu hostů.

nezkušený, recyklovat, znak
nezkušený, recyklovat, znak

... v neposlední řadě

klademe důraz na odpadové hospodářství. V naší restauraci a hotelu jsme omezili používání jednorázových obalů, na pokojích jsme zavedli pumpičky na kosmetiku, které jsou ve 100% rozložitelných obalech,

apod.

odpadové
hospodářství

bottom of page